perjantai 12. joulukuuta 2014

Juutalaiset pyhiinvaeltajat Jyväskylässä

Uneksittu 12. joulukuuta 2012:

Olen Jyväskylässä Mattilanniemen kampuksella, joka on paljon laajempi kuin todellisuudessa. Sen yhteydessä on jonkun rikkaan yksityishenkilön rakennuttama laaja museo- ja nähtävyysalue. Kuljen yliopistorakennusten käytävillä, mutta en löydä tietäni nähtävyyskohteille. Tapaan vanhan koulukaverini äidin, joka neuvoo minua, mutta yliopiston rakennukset ovat juuri menossa kiinni. Naisvartija on parhaillaan lukitsemassa yhtä ulko-ovea. Kysyn, pääseekö siitä vielä ulos, ja hän naurahtaa, että totta kai ulos pääsee.

Menen ulos, ja vasta siellä minulle hahmottuu nähtävyysalueen laajuus; siihen sisältyy kymmenien hehtaarien kokoinen puistoalue, jolla sijaitsee useita taideteoksia. Parkkipaikalla on lukuisia turistibusseja ja paljon ihmisiä. Huomaan, että monilla heistä roikkuu kaulastaan kultaisen värinen Daavidin tähti, ja ymmärrän paikan olevan juutalaisten pyhiinvaelluskohde.

Tarkastelen alueen rakennuksia, jotka ovat yliopiston rakennusten tavoin punaisista tiilistä muurattuja, mutta niissä on käytetty isoja ja karkeita tiiliä. Arvelen tällä tavoitellun keskiaikaisen linnoitusarkkitehtuurin vaikutelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti